< Een rigoureuze kickstart voor een verouderde online grootmacht >

Het Ortho Institute, het sinds 1983 toonaangevende orthomoleculaire kenniscentrum, groeide grandioos uit haar jasje. Daarom ontwikkelde Factor Blue online een compleet nieuwe garderobe.

Wat doe je als je meerdere websites hebt met enorm veel content, die technisch verouderd zijn, hack-gevoelig, traag en onbetrouwbaar? Een vraag die Gert Schuitemaker zichzelf wel moest stellen toen dit bij Ortho Institute gebeurde. De grootste uitdagingen? Techniek gebruiken voor een degelijk platform én meer online conversie. En de sprong maken om een giga-hoeveelheid aan content te migreren naar een modern platform.

“Omdat er enorm veel content aanwezig is en de redactie vanuit de back-end moet kunnen produceren, was een zorgvuldige configuratie noodzakelijk. Lang verhaal kort: het werd tijd voor complete vernieuwing van de webtechniek.”

Meer over Ortho.nl

Ortho.nl is onderdeel van het Ortho Institute, het eerste kenniscentrum in Nederland voor orthomoleculaire geneeskunde, sinds 1983. “Al vanaf 1992 heb ik content. Aanvankelijk publiceerde ik die in print-jaarboeken. In 2003 werd het ondergebracht in een digitale bibliotheek, benaderbaar met een zoekmachine. Aangezien elk jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe content werd gegenereerd dijde de website alsmaar uit”, vertelt directeur Schuitemaker.

Contentmigratie en een digitale bibliotheek

Met een op maat ontwikkelde module is de enorme content migratie uitgevoerd. Daarnaast hebben we een digitale bibliotheek gebouwd met een uitgebreide intelligente zoekmodule en daaraan gekoppeld een abonnementsstructuur.

De vernieuwde digitale bibliotheek bevat nu zo’n 10.000 orthomoleculaire artikelen en meer dan 1000 pdf-artikelen uit de print-uitgaves.

“Dat heeft wel wat zweetdruppeltjes gekost. Alles van de oude tijdschriften moest er als .pdf in: een gigantisch karwei.” Dit alles is verwerkt in en aangevuld met het redactie-productiegedeelte, dat op maat en geheel naar wens van de opdrachtgever is ingericht.

Centraal systeem en contentdistributie

Aan het webplatform zitten ook nog externe websites gekoppeld, van afzonderlijke boeken, van een vakblad en een publiekstijdschrift. Elke website moest zijn eigen ‘look and feel’ hebben. Het platform en de externe websites eromheen draaien nu allemaal op WordPress, met hierin diverse speciaal voor Ortho ontwikkelde modules.

“Zowel ikzelf als mijn redacteuren kunnen gemakkelijk en overzichtelijk content toevoegen en beheren vanuit in centraal systeem op de verschillende websites. Daardoor is ons platform voor orthomoleculaire geneeskunde constant actueel en relevant. En daarmee is ortho.nl automatisch erg interessant voor vakgenoten en andere geïnteresseerden.”

Vercommercialiseerd

Er is nu ook een uitgebreide webshop voor boeken en tijdschift-abonnementen, met dank aan een WooCommerce-integratie. En via een paywall kunnen bezoekers betaald toegang krijgen tot het volledige artikelarchief binnen de website.

"Omdat er ook gedacht is aan goede implementatie van social media en digitale nieuwsbrieven, groeit ons platform in bereik én conversie.” Gert Schuitemaker - directeur Ortho Institute

Kortom, de digitale basis is nu gelegd van het orthomoleculaire platform. De volgende stap? “Dat mijn team en ik het platform leren bespelen, het zo gebruikersvriendelijker maken en natuurlijk nóg rendabeler maken”, blikt Schuitemaker vooruit. “We zitten op de goede weg, met dank aan alle technische vernieuwing en finetuning achter de schermen. Nu gaan we kijken naar meer abonnementsvormen voor onze bezoekers. En meer gebruiksvriendelijkheid voor al onze websites. De techniek is er klaar voor.”

Samengevat: wat heeft Factor Blue allemaal gedaan?

Het grootste pluspunt volgens de klant?

“Factor Blue heeft zeer uitgebreide kennis van WordPress en de maatwerk modules en koppelingen die voor onze websites gebouwd zijn. Als ik een fout maak in de back-end, dan lossen ze het snel op. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar als de nood hoog is, ben je maar wat blij met zulke snelle hulp.” Gert Schuitemaker - directeur Ortho Institute

Uitdaging insturen. Gewoon doen!

Heb je een goed idee of een specifieke vraag? Wellicht dat onze pagina met veelgestelde vragen je verder helpt. Direct je uitdaging aan ons voorleggen mag natuurlijk ook.